27 september 2011

Konsten med potatis

Göteborgs Internationella Konstbiennal pågår för fullt just nu. Om du besöker utställningen på Röda Sten har du möjlighet att plocka med dig hem alla möjliga sorters ovanlig potatisarter. Konstnären Åsa Sonjasdotter medverkar med projektet Potatisens ordning där hon odlar potatisar och bjuder besökarna på ett stort sortiment. Vera var inte sen att nappa på erbjudandet. Ivrigt fyllde hon den ena påsen efter den andra med färggranna sorter som Rote Emma, Violette och Kongo.
För att få lite kartoffelinspiration plockade jag fram boken ”Super Natural Every Day” och provade ett lockande recept med potatis, vita bönor, kål och parmesan. Resultatet blev en värmande och behagligt mättande rätt. Perfekt för kallare höstdagar. Servera gärna rätten ihop med sesamfiskbiffar, broccoli piffbiffar eller en bit lax. Vera gillade smakerna men var lite skeptisk till de större kålbitarna så att nästa gång kommer jag att skärar hennes kål i mindre bitar.

Vita bönor & kål med parmesan
3-4 port.

2 msk extra virgin olivolja
115 g potatis (ca 2 medelstora), oskalade, skrubbade och skurna i små kuber
flingsalt
1 stor schalottenlök, tunt skivad
5 dl kokta och avsvalnade vita bönor (kikärtor, borlotti eller blackeyed passar också fint)
7,5 dl vitkål, väldigt tunt skuret och bitarna ska inte vara längre än 5 cm
en massa färskt riven parmesan
nymalen svartpeppar

Häll olivoljan i en stor stekpanna och värm på medelhög värme. Tillsätt potatisen och en stor nypa salt. Rör runt och täck med lock. Stek tills potatisen är genomstekt vilket borde ta 5-8 minuter. Rör runt en eller två gånger under tiden så att alla sidor får färg. Rör ner löken och bönorna. Låt bönorna stekas i ett jämt lager i några minuter eller tills de får en gyllene färg. Skrapa, rör runt och stek i ytterligare någon minut så att alla sidor får en fin färg och blir krispiga. Tillsätt kålen och stek ihop allt samman tills kålen mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Toppa maten rikligt med färskt riven parmesan.

8 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Du, det här ser alldeles UNDERBART ut! Vita bönor är bland det bästa som finns, och vitkål är ju toppengott och så nyttigt! Ja och det där berget med parmesan gör mig om möjligt ännu lyckligare ;)

mumsfillibaba sa...

Potatis är ju lätt underskattat och går ju att göra mycket gott av!

Matarkivet sa...

Så otroligt gott det ser ut!

Ann-Louise sa...

@ Alex: Parmesan och vitkål är inte alls så tokigt ihop. Heidi är en fena på att komma på ovanliga och väldigt goda kombinationer. Jag kan verkligen rekommendera hennes bok!

@ Sofie: Färskpotatis är bland det godaste jag vet. Sorterna Vera plockade på sig var så färggranna och roliga oxå. Rosa, violette och blått. :)

@ Matarkivet: Tack snälla! :)

Kim sa...

Ica har en tävling just nu där man ska skicka in sitt bästa potatisrecept, det här borde ju vinna! Ser underbart ut.

Ann-Louise sa...

@ Kim: Tack och vad kul! Man kanske borde slänga med ett bidrag... ;)

karin - trattoria sa...

sv: ja det är mitt absoluta favoritkondis..tårtorna är helt fantastiska och jag kan sitta där i timmar och kika på människor som går förbi på gatan. De har också små mysiga hörnor, soffor som är inbyggda i väggen så man sitter där och syns nästan inte, mysigt!

Victoria sa...

Vad gott det ser ut!

Sv: Tack för tipset! ;D