25 mars 2012

Elegant italiensk lenticchiesoppa

Denna lena italienska linssoppa är både krämig och fyllig trots avsaknad av grädde. Det är obligatoriskt att rikligt toppad den med parmesan och extra virgin olivolja vilket gör soppan lyxig trots de enkla ingredienserna. Har jag nämnt att den även är fylld med vitaminer och fibrer? Soppan är ännu godare dagen efter så om du har tid och tålamod laga den gärna dagen innan.
Tid: ca 45 minuter
6 port.

4 msk extra virgin olivolja + extra att ringla över
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl gröna linser, avsköljda och rensade
1 lagerblad
ett knippe färsk timjan alt. ½ tsk torkad
¾ dl färsk persilja, grovt hackat
1 morot, tärnad
1 palsternacka, tärnad
1 selleristjälk, tärnad
5 champinjoner, tärnade
1 purjolök, tunt skivad (vita och gröna delen)
1,5 l grönsaksbuljong
1 burk hela skalade tomater
flingsalt och nymalen svartpeppar
rikligt med färskt riven parmesan till servering

Gör så här:
1. Ta fram en stor kastrull och häll i linser, buljong, timjan, lagerblad och grönsaker. Smaksätt med lite salt och peppar. Koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i tills linserna är mjuka, ca 30 minuter. Rör om då och då.
2. Under tiden som soppan puttrar värm 2 msk olivolja i en mindre stekpanna på medel värme. Tillsätt löken och stek försiktigt tills den är genomskinlig, ca 5 minuter. Tillsätt därefter vitlök och tomater och låt puttra i någon minut. Rör om och stäng av värmen.
3. När linserna är mjuka fiska upp timjanskvisten och lagerbladet. Tillsätt 2 msk olivolja, tomatröran och persiljan. Mixa med en stavmixer tills soppan är helt slät. Om den är för tjock späd ut den med lite buljong. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar och toppa rikligt med parmesan och olivolja som du ringlar över. Servera tillsammans med ett bröd som du gillar.

7 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Precis vad jag letat efter :)

Katarina sa...

Den här låter verkligen god!

Amy's piece of cake sa...

Det här ser så gott ut och fantastiskt fina bilder du tar!

Kim sa...

Finfint recept och finfin bild!
Linser är så jäkla bra mat alltså. Speciellt gröna är min favorit. Det är ju linssoppans dag här framöver, så då kanske det blir den här?

Anonym sa...

Lagade denna soppa och den blev en hit - hela familjen älskade den! Linssoppa är ju alltid ett "säkert kort" (nyttigt, billigt o gott), men det här receptet slog alla andra. Tack för härlig inspiration! =)

Sara på Vardag.nu sa...

Ser otroligt gott ut, de när jag läser receptet och kollar på dina fantastiska bilder. Skriver upp och hoppas på att få tillfälle att testa snart. Annars får jag göra mig ett tillfälle ;)

Hoppas du har en trevlig Valborg!

R sa...

Går fortfarande tillbaka till det här receptet, supergott!