29 mars 2012

Gravvosalsa utan lök

Äntligen kan jag avslöja en liten hemlighet. Det är inte enbart mycket jobb och födelsedagar som är anledningen till att det har vart lugnt här på sistone. Jag har även en liten böna i magen!

Fram tills för två veckor sen har jag konstant mått pyton – dygnet runt. Suck. Men nu mår jag betydligt bättre och är oerhört glad över min lilla bulle i ugnen. Matmässigt blir jag fortfarande illamående av socker, rå vitlök, rå lök, gröt och ibland även müsli. När jag mådde som sämst hjälpte det att äta väldigt syrlig mat tillsammans med smörgåsrån och det har gått åt otaliga mängder, citroner, limefrukter och grapefrukt här hemma.

Nyligen blev jag sjukt sugen på salsa. Men eftersom jag vet att den råa löken kommer att straffa sig valde jag att göra en lökfri variant och den stillade mitt begär ypperligt. Jag gillar fortfarande syrlig mat och hade även i mängder med limejuice. Salsan blev frisk, syrlig och perfekt att toppa min avokadomacka med. Idag ska jag nog servera resterna tillsammans med veganska tacos eller sötpotatis enchiladas.

4 port.
3 tomater, grovt hackade
1 dl färsk koriander, grovt hackat
1 selleristjälk, fint skuren
2 msk extra virgin olivolja
juice från ½-1 lime
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med förslagsvis tacos, nachochips eller på en avokadomacka.

25 mars 2012

Elegant italiensk lenticchiesoppa

Denna lena italienska linssoppa är både krämig och fyllig trots avsaknad av grädde. Det är obligatoriskt att rikligt toppad den med parmesan och extra virgin olivolja vilket gör soppan lyxig trots de enkla ingredienserna. Har jag nämnt att den även är fylld med vitaminer och fibrer? Soppan är ännu godare dagen efter så om du har tid och tålamod laga den gärna dagen innan.
Tid: ca 45 minuter
6 port.

4 msk extra virgin olivolja + extra att ringla över
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl gröna linser, avsköljda och rensade
1 lagerblad
ett knippe färsk timjan alt. ½ tsk torkad
¾ dl färsk persilja, grovt hackat
1 morot, tärnad
1 palsternacka, tärnad
1 selleristjälk, tärnad
5 champinjoner, tärnade
1 purjolök, tunt skivad (vita och gröna delen)
1,5 l grönsaksbuljong
1 burk hela skalade tomater
flingsalt och nymalen svartpeppar
rikligt med färskt riven parmesan till servering

Gör så här:
1. Ta fram en stor kastrull och häll i linser, buljong, timjan, lagerblad och grönsaker. Smaksätt med lite salt och peppar. Koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i tills linserna är mjuka, ca 30 minuter. Rör om då och då.
2. Under tiden som soppan puttrar värm 2 msk olivolja i en mindre stekpanna på medel värme. Tillsätt löken och stek försiktigt tills den är genomskinlig, ca 5 minuter. Tillsätt därefter vitlök och tomater och låt puttra i någon minut. Rör om och stäng av värmen.
3. När linserna är mjuka fiska upp timjanskvisten och lagerbladet. Tillsätt 2 msk olivolja, tomatröran och persiljan. Mixa med en stavmixer tills soppan är helt slät. Om den är för tjock späd ut den med lite buljong. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar och toppa rikligt med parmesan och olivolja som du ringlar över. Servera tillsammans med ett bröd som du gillar.

22 mars 2012

Vegetarisk lasagne med keso

Jag är så nöjd! Igår kväll, då jag hade en stund över bestämde jag mig för att göra alla förberedelser inför min favoritlasagne. När jag idag kom hem efter jobbet och dagishämtning, trött och hungrig så var det bara att stoppa den ogräddade lasagnen in i ugnen och 40 minuter senare hade vi en triumferande god middag klar. Utan den minsta ansträngning. Annars är just tidsbrist ett stort problem under vardagen. Jag kommer hem vrålhungrig från jobbet och då måste matlagningen tyvärr gå snabbt.

Ursprungsreceptet kommer från Picki men jag har ändrat om en del. Ibland har jag bytt ut morötter mot rödbetor, slängt i ett par nävar spenat eller varierat ostsorterna. Numera är det även obligatoriskt att ha med grillad aubergine. Oavsett vilket blir lasagnen alltid lika god. Rätten är lämplig att ge från ett års ålder.

3 vuxenportioner + en barnportion

2 stora gula lökar
2 stora morötter, grovt rivna
1 aubergine, skivad
1 burk hela skalade tomater
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vinäger alt. 1 dl rött vin
salt, peppar och örtkryddor
12 lasagneplattor, fullkorn
500 g keso
1 dl västerbottenost
1 dl hushållsost
extra virgin olivolja att steka i

Gör så här:

Fräs löken i lite olivolja och salt tills den är mjuk. Häll i morötter och vitlök och fräs lite till. I med tomater, vin, kryddor, salt och peppar. Låt puttra i 20-30 minuter, gärna längre. Medan såsen puttrar ska du salta aubergineskivorna på bägge sidor. Låt dem dra på ett papper i minst 10 minuter. Skölj av saltet och torka av skivorna med hushållspapper. Gnid in dem i lite olivolja och grilla på bägge sidor. Mixa därefter såsen med en stavmixer tills dem blir slät. Rör i keson (får ej koka.) Häll lite sås i botten av en ugnsform. Varva därefter plattorna med röran och de grillade aubergineskivorna. Strö över osten. Grädda i 225° i 30-40 minuter (15-30 minuter med färska plattor). Häll på mjölk om lasagnen verkar bli torr. Servera tillsammans med en enkel sallad.

20 mars 2012

St. Patrick´s Day – årets bästa dag?

Ursäkta att det har vart så tyst på bloggen på sistone. Anledningarna är allt från galet mycket på jobbet, enorm trötthet och till att… jag har fyllt år! Helt ärligt så har jag ätit både lunch och middag ute de senaste fyra dagarna och knappt satt min fot i köket.
Jag lyfte inte ett enda finger under hela min födelsedag, som var på självaste St. Patrick´s Day. Istället blev jag ompysslad och bortskämd av mina nära och kära. Mamma stod för födelsedagstårtan – amerikansk cheese cake som är en av mina barndomsfavoriter utöver Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies. Det enda nyttiga med tårtan är att den inte innehåller fullt lika mycket socker som liknande. Och kiwin ovanpå förstås… Receptet kommer från ett gammalt nummer av Allt om mat från 80-talet som handlade om en amerikan som introducerat cheese cake för stockholmarna. Hur charmigt som helst!

Amerikansk cheese cake
Skal:

250 g digestivekex
1 tsk kanel
100 g smält smör, utan salt

Fyllning:

500 g cream cheese
1,75 dl socker
3 ekologiska ägg
2 tsk vaniljpulver

Övre skikt:

3-4 dl crème fraiche

Färsk frukt att toppa med, exempelvis kiwi, granatäpplekärnor eller hallon.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen ordentligt och blanda med kanel och smör.
2. Tryck ut smulmassan i botten och en bit upp på kanten av en form med lös botten och med minst 24 cm diameter – gärna något större. Grädda i 5 minuter.
3. Vispa sönder osten med en elvisp, rör ner ägg, socker och vaniljpulver.
4. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter.
5. Rör ut crème fraichen, den tunnar sig då något och kan bres över den gräddade tårtan som sedan på nytt sätts in i ugnen i 5 minuter.

Låt kallna och toppa med färsk frukt. Servera kyld. Tårtan klarar sig ett par dygn i kylen, bara den hålls täckt.

13 mars 2012

Bovetegröt med berikande superbär

Bovetegröt är ett utmärkt glutenfritt alternativ till frukost. Här får den en mild och honungsliknande sötma från mullbären samtidigt som granatäppelkärnorna ger gröten ett syrligt sting. Jag brukar sätta på plattan innan jag hoppar in i duschen och så får gröten småputtra medan jag rusar runt och gör en massa annat på morgonen. En protein- och vitaminrik start på dagen helt enkelt!

2 port.
1,5 dl hela boveten
3 dl vatten
en nypa salt
0,5 dl torkade granatäppelkärnor
0,5 dl torkade vita mullbär
1/8 tsk kanel
0,5 dl grovt hackade valnötter

Till servering:
mjölk, valfri sort

Gör så här:
Skölj först av bovetet i hett vatten och därefter i kallt vatten. Häll ner samtliga ingredienser i en mindre kastrull och låt koka i 15-20 minuter. Toppa med hackade valnötter och servera tillsammans med mjölk.

11 mars 2012

Lime, linser och tacos i en vårig, vegansk explosion!

Idag har solen strålat och nu känner jag verkligen att våren är på gång. Man kan nästa säga att det faktiskt är vår – göteborgsvår. Fönsterena ska putsas, naglarna ska målas ljuslila och det ska ätas vårmat! Dessa tacos är fyllda med friska försommarsmaker såsom lime, koriander och chipotle.

Ännu en anledning till att jag ville laga just den här rätten idag var att min goda vän Ulrika nyligen har kommit hem från en resa till Los Angeles. Detta gjorde mig naturligtvis galet sugen på all grymt god och hälsosam mexikansk mat som man kan käka där. Till mina mjuka tacos serverade jag en avokadosalsa inte helt olik Don Caminos chunky style guacamole.

Till Vera la jag undan en portion linsfärs innan jag smakade av den med chipotlechili och salt. Hon gillar inte rå lök heller så att istället för avokadosalsa fick hon avokado- och tomatbitar till sin taco. Om du utesluter allt salt kan rätten serveras från 8 månaders ålder.

Veganska tacos med limelinser
4 port.

1 msk extra virgin olivolja
½ gul lök, finhackad
½ röd paprika, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl gröna linser, avsköljda
7,5 dl grönsaksbuljong
1/8 – ¼ tsk chipotle chili
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
juice från 1 lime
salt att smaka av med

Till servering: Avokadosalsa, mjuka tacoskal, grönsaker, gräddfil, valfri sort och annat gott som du är sugen på.

Gör så här:
Värm oljan i en stor stekpanna. Tillsätt lök, paprika och vitlök och stek på medelvärme tills de har mjuknat, ca 5 minuter. Tillsätt buljongen och koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills all buljong har kokats bort och linserna är mjuka, ca 25 minuter. Rör ner chili, spiskummin, oregano och limejuice. Smaka av med salt. Ta av från värmen och mosa linserna lite med baksidan av en stekspade så att linserna blir till en tjock och saftig färs.
Värm dina mjuka tacoskal och toppa dem med en stor klick linsfärs och salsa, därefter följt av dina favorittoppings.
Avokadosalsa
Anpassats från ett recept ut Plenty.
4 port.
½ liten rödlök, finhackad
½ msk vitvinsvinäger
3 salladslökar, finhackade, både vita och gröna delen
5 mellanstora tomater, finhackade
1 vitlöksklyfta
1,5 dl färsk koriander, grovt hackad
¾ tsk salt
juice från ½ lime
2 avokados, skurna i fyrkantiga bitar

Gör så här:

Lägg rödlöken i en medelstorskål tillsammans med vinägern. Låt stå i några minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop allt försiktigt. Servera.

8 mars 2012

Once you pop…

Rosa kex kallar Vera dessa godingar för, vilket är ganska logiskt för en liten 2,5 åring som aldrig har ätit chips. Men jag väljer att kalla dem för sötpotatis- & rödbetschips. Med en mandolin kan du göra egna, goda och betydligt nyttigare chips på nolltid. Perfekta att knapra på medan man väntar på att maten ska bli klar eller bjuda gästerna på tillsammans med fördrinken. Snart är det helg…

Sötpotatis- & rödbetschips

1 ekologisk sötpotatis, avsköljd
2 ekologiska rödbetor
extra virgin olivolja
flingsalt

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Skala rödbetorna. Sötpotatisen kan ha kvar skalet. Skiva rotfrukterna mycket tunt. Jag använde mig av en mandolin vilket gjorde att skivandet avklarades på nolltid. Bred ut skivorna på en bakplåt, de ska inte överlappa varandra. Pensla varje sida med lite olivolja och strö över flingsalt. Var försiktig så att du inte översaltar. (Lätt hänt…) Grädda chipsen i ugnen i ca 8 minuter och vänd dem därefter med hjälp av en gaffel. Grädda i ytterligare 6-8 minuter. Du måste passa chipsen noga då de lätt bränns vid. Tiden beror både på hur varm din ugn är och hur tjocka dina skivor är. Låt dem svalna någon minut på plåten. Nu ska de vara krispiga. Om de inte är det grädda dem i ugnen i ytterligare någon minut eller två.

6 mars 2012

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies

Barndom. Jag kan inte tänka mig ett bättre tema för en matträff. I söndags blev jag hembjuden till finaste Plommonet för att tillsammans med ett gäng matentusiaster baka och äta utifrån kära barndomsminnen. För mig rådde det ingen tvekan om vad jag skulle baka – världens godaste chocolate chip cookies.
När jag var tolv år flyttade vi tillbaks till Sverige efter att ha bott i Kalifornien i sex år. Detta skedde på glada 80-talet då Sverige inte skiljde sig särskilt mycket från forna USSR. I alla fall inte enligt mig. Min favoritmat såsom bagels, cream cheese, marshmallows, granola bars, pepperoni pizza och chocolate chip cookies fanns över huvudtaget inte att få tag på. En lite tröst i detta matelände var dock att laga egna chocolate chip cookies enligt ett recept ur brorsan Junior High School-tidning. Receptet försökte efterlikna alla ungdomarnas favorit-chocolate chip cookies - Mrs. Fields Cookies från vår lokala mall Vallco. Dessa kakor blev en liten tröst för en ung tjej med stor hemlängtan.

Hos Söta saker är temat på Månadens sötsak Personligt. För mig blir detta ett givet bidrag. När jag lagade kakorna i söndags kunde jag inte låta bli att byta ut några ingredienser. Bland annat ersattes vitt mjöl mot siktat dinkelmjöl, vitt socker mot Sucanat och chocolate chips mot mörk choklad 70%. Resultatet blev gott som tusan och jag smällde i mig fem stycken innan jag ens hann blinka. Jag delar med mig av bägge recepten och kan varmt rekommendera båda varianterna. Satsen är stor och jag använde hälften av smeten i söndags och bakade de resterande kakorna idag. De går utmärkt att frysa in.

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies – en hälsosammare variant
ca 48 kakor

2,5 dl osaltat ekologisk smör, rumstempererat
4 dl Sucanat alt. ljus muscavadosocker
2 ekologiska ägg, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver
5 dl siktat dinkelmjöl
6,25 dl dinkelflingor
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat, aluminiumfri
1 tsk bakpulver
300 g mörk ekologisk choklad 70%
4 dl hackade valnötter

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Kör dinkelflingorna i en matberedare tills det blir till pulveriserat. Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Jag använde händerna för att verkligen få ihop allt bra. Forma smeten till bollar, samma storlek som golvbollar och placera dem på en bakplåt täckte med bakplåtspapper. Lämna gott om utrymme mellan bollarna då kakorna kommer att flyta ut. Grädda i ca 8 -10 minuter. De ska vara mjuka och chewy när du plockar ut plåten och de kommer att stelna till när de svalnar. Låt svalna på ett galler innan servering.

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies – orginalrecept
ca 48 kakor

2,5 dl osaltat ekologisk smör, rumstempererat
2,5 dl ljus muscavadosocker
2,5 dl strösocker
2 ekologiska ägg, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver
5 dl vitt mjöl
6,25 dl havregryn
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat, aluminiumfri
1 tsk bakpulver
300 g chocolate chips alt. blockchoklad
4 dl hackade valnötter

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Kör havregrynen i en matberedare tills det blir till pulveriserat. Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Jag använde händerna för att verkligen få ihop allt bra. Forma smeten till bollar, samma storlek som golvbollar och placera dem på en bakplåt täckte med bakplåtspapper. Lämna gott om utrymme mellan bollarna då kakorna kommer att flyta ut. Grädda i ca 8 -10 minuter. De ska vara mjuka och chewy när du plockar ut plåten och de kommer att stelna till när de svalnar. Låt svalna på ett galler innan servering.

1 mars 2012

Quinoasallad med passionsfrukt, torkade physalis & rostade nötter

Nyligen berättade jag om samtalen som florerade den senaste gången matbloggsgänget träffades. Men jag hann aldrig komma till maten. För att självklart bjöds det på mängder med god mat som vi tillsammans åt och njöt av.

Då det snart var Alla hjärtans dag tyckte vi att kärlek var ett lämpligt tema. Det dukades fram matpajer med hjärtformationer, hjärtformade kex, dipp gjord på kronärtskockshjärtan, rosa knäckebröd, lingonbröd gjord med kärlek och mjuk kaka med rosa glasyr för att bara nämna en bråkdel.

Men vad hade jag med mig då? Jo, jag valde att spinna vidare på passionsfrukt – la passion! Mitt bidrag blev en quinoasallad med passionsfruktsdressing, torkade physalis och saltrostade nötter. Till salladen valde jag att servera min lemony-lime hummus för lite extra citron och lime och ett gäng morotsstavar. A match made in heaven.

4 port.
2,5 dl quinoa, valfri sort
½ paket färsk spenat, ca 5 stora nävar
kärnor från ett granatäpple
0,75 dl rostade nötter, valfrisort
0,75 dl torkade physalis (ex. Kung Markattas)

Dressing:

4 passionsfrukter
zest och juice från 1/2 citron
1 msk dijonsenap
4 msk extra virgin olivolja
salt

Gör så här:
Koka quinoan enligt förpackning. Blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt. När quinoan kokat klart så rör ner dressingen i den varma quinoan. (På så vis drar den åt sig smakerna bättre.) Låt quinoan svalna av och blanda ihop den tillsammans med granatäppelkärnor, spenat och physalis. Toppa salladen med frömix och servera tillsammans med lemony-lime hummus och morotsstavar.