2 november 2014

Ugnsbakade auberginehalvor med citronquinoa

Vera har pratat om att hon gärna skulle vilja se solnedgången. Vi kan varken beskåda den från vår lägenhet eller på gården. Istället tänkte vi ta oss till Skansen Krona någon kväll för att titta på den. Då slogs jag av tanken att solen går ner vid 16-tiden numera. Med andra ord väldigt tidigt. Vi kan helt enkelt ta en sväng förbi utkiksplatsen på väg hem från förskolan.
När det är så här mörk ute behöver jag färggrann mat som piggar upp. I denna kryddiga rätt är smakerna hämtade från mellanöstern med mycket inslag av syrlig citron, persilja och harissa. Servera maten tillsammans med en stor klick krämig tahini-yoghurtsås och tänk soliga tankar. För en vegansk variant så är det bara att utesluta fetaosten och byta ut yoghurt mot havre- eller sojayoghurt i tahini-yoghurtsåsen.

6 port.
Tid: 60 minuter

3 auberginer
6 tsk harissa (kan bytas ut mot chilipeppar och finhackad vitlök)
6 msk extra virgin olivolja
300 g vit quinoa
2 ekologiska citroner, zest och juice
3 tsk paprikapulver
1 dl valnötter, grovt hackade
100 g hackad slätbladig persilja, plus extra att toppa med
50 g fetaost
3 tsk sesamfrön
1 dl granatäppelkärnor
salt och nymalen svartpeppar

Till servering: tahini-yoghurtsås

Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Halvera auberginerna. Skär diagonala spår i köttet ca 1 cm djupt. Placera halvorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Gnid in varje snittyta med 1 tsk harissa. Gnid därefter in dem med 1 msk olivolja, salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills köttet är mjukt. Vänd snittsidorna nedåt efter halva tiden.
Koka quinoan enligt förpackningen. Gröp försiktigt ur köttet ur auberginerna med hjälp av en stor sked. Spara lite runt kanterna så att de behåller formen. (Om köttet är svårt att gröpa ur så skär försiktigt runt kanterna med en kniv.) Hacka köttet grovt och lägg det i en stor skål. Tillsätt den färdigkokta quinoan, citronzest, juice, persilja, paprikapulver och valnötter. Blanda ihop allt väl. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran i auberginehalvorna och toppa med sesamfrön. Grädda i ugnen i 10 minuter. Smula över fetaosten och grädda i ytterligare 7-8 minuter. Strö över granatäppelkärnor och hackad persilja. Servera tillsammans med tahini-yoghurtsås.



3 kommentarer:

Ida sa...

Åh,det här ska jag laga ikväll!

Sara på Vardag.nu sa...

Nä, vad gulligt. En upplevelse att se solnedgången. Men visst får man vara ute i god tid om man ska hinna se den såhär års... Och fylld aubergine är ju så himla gott. Får nog ta och prova din variant snart!

Kim sa...

Men åh så gott! Citronquinoa låter som en dröm.